ДОВІДКА про перевірку стану виконання програми наукових досліджень на Дослідному полі Інституту біоенергетичних культур i цукрових буряків HAAH України у 2021 році

29 червня 2021 p. Комісія у складі д.с.-г.н., професора Фучила Я.Д. (голова), заступника директора ІБКіЦБ з наукової роботи, д.с.-г.н., член-кор. НААН Сінченка В.М., зав. відділу селекції і сталих технологій вирощування та переробляння біоенергетичних культур, к.т.н., с.н.с. Ганженка О.М.; зав лабораторією селекції і технологій вирощування деревних біоенергетичних культур, к.с.-г.н., с.н.с. Гументика М.Я.; д.с.-г.н., с.н.с., член-кор. НААН, гол.наук.співроб. Сторожик Л.І., зав. відділу селекції та насінництва зернових i зернобобових культур та багаторічних трав, д.c.-г.н. Орлова С.Д.; зав. лабораторією СКНАТ, к.с.-г.н. Бойко І.І. та зав. сектором, к.с.-г.н. Квака В.М. ознайомилась зі станом виконання програми досліджень на Дослідному полі ІБКіЦБ HAAH України (Ксаверівка -2) i виявила наступне. Польові дослідження структурних підрозділів інституту та аспірантських досліджень закладено та проводяться згідно тематичних планів та робочих програм, затверджених методичною радою Інституту біоенергетичних культур та цукрових буряків HAAH України. Обліки та спостереження виконуються згідно затверджених методик проведення досліджень, а отримані результати заносяться в журнали польових досліджень.

На Дослідному полі ІБКіЦБ HAAH України виконуються 14 науково-дослідних завдань, в тому числі – 10 фундаментальних та 4 прикладних. Також тут проводяться дослідження сімома аспірантами ІБКіЦБ.
Значна частина досліджень зосереджена на вивченні біологічних та технологічних аспектів вирощування біоенергетичної маси низки культур: верби (11 сортів), тополі (9 сортів), міскантусу, проса прутовидного та інших. У 2021 році створено експериментальну полезахисну 4-рядну лісосмугу тополі з використанням 4-х сортів. Передбачається, що крім повного виконання нею полезахисних функцій, вона буде інтенсивно використовуватись для отримання енергетичної біомаси. Для цього періодично почергово буде вирубуватися по одному ряду дерев.

Комісія вважає, що науково-дослідні роботи в 2021 р. проводяться згідно з робочими програмами i відповідають фактичним даним, зазначеним у карті- схемі польових досліджень.

У цілому всі досліди знаходиться в доброму стані, посіви чисті від бур’янів, рослини знаходяться у фазі інтенсивного росту.

Комісія також вважає за необхідне з метою своєчасного i якісного виконання технологічних операцій покращити забезпечення відділу Дослідного поля технічними засобами та провести переробляння деревної маси верби, що заготовлена в процесі досліджень продуктивності енергетичних плантацій на паливну тріску.