ПАВЛОВНІЯ: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ АГРАРІЇВ

Павловнія – листяне дерево з роду Paulownia, що налічує до 17 видів, родом з Китаю, де культивуються протягом останніх трьох тисячоліть.

В зв’язку із пошуком альтернативних джерел енергії павловнія отримала велику популярність в аграріїв і, зокрема, у біоенергетиці, оскільки темпи її приросту дійсно вражають. Це є одне з найшвидкоросліших дерев у світі. Ріст біомаси павловнієвої плантації на 40-50 % вищий у порівнянні з тополевою чи вербовою плантаціями. За мінімальний термін 5 років вона забезпечує приріст деревної продукції високої якості в обсязі 400-500 м3/га, яка має значний попит в меблевій, будівельній промисловості, корабле- та літакобудуванні в зв'язку з тим, що деревина павловнії є легкою і не поглинає вологу. Особливо нові гібриди, які ростуть набагато швидше відомих енергетичних культур, та після зрізу утворюють нові пагони, що не потребує створення нових насаджень. Плантації насаджень можна використовувати 5-6 циклів.
Через високий вміст целюлози сировину павловнії використовують також для виробництва етанолу та паливних гранул.
Створення енергетичних плантацій павловнії дозволяє відновити родючість ґрунту через зменшення кількості механічних обробітків, а, отже, й збільшення мінералізації гумусу. Щорічне надходження органічної речовини-листя в ґрунт збагачує його, активізує та збільшує чисельність ґрунтових мікроорганізмів.
Дерево формує вражаючу за розмірами фотосинтезуючу поверхню листя, яке є унікальним за своїм хімічним складом − містить до 20 % протеїнів (білків) за поживними характеристиками близьке до зелені люцерни і конюшини, тому є цінним кормом для тваринництва. Квіти є добрим медоносом. З 1 га плантації, можна отримати до 700 кг меду. Мед з павловнії світлий та ароматний, володіє лікувальними властивостями.

Науковці інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України активно проводять дослідження, стверджують та прогнозують значний попит на ринку і збільшення площ під посадкою нової енергетичної культури - павловнії.