Сорт пшениці озимої «Гусар»
Сорт пшениці озимої «Гусар», який створено на Іванівській дослідно-селекційній станції ІБКіЦБ НААН, в системі ДСС Інституту забезпечив врожайність на рівні 9,7 т/га у 2023 році.
ОПИС СОРТУ:
Метод створення: шляхом внутрівидової гібридизації та багаторазового індивідуально-сімейного добору за кількісними та якісними ознаками і подальшим добором кращих сімей.
Господарські та біологічні характеристики:
- сорт короткостебловий, високоінтенсивного типу, висота рослин 85-95 см,
- середньоранній, тривалістю вегетаційного періоду (276-282 діб),
- морозостійкість, посухостійкість та спекотостійкість висока,
- стійкість до вилягання та висипання зерна висока,
- досить резистентний до основних хвороб,
- сорт екологічно пластичний з високим потенціалом врожаю (максимальний врожай на ділянках сортовипробування 10,1 т/га.) Генетичний потенціал сорту понад 11,0 т/га.
Апробаційні ознаки: різновидність еритроспермум, добре кущиться.
Стеблистий, вирівняний, колос прямостоячий, циліндричний. Соломина жовтого кольору, ості середнього розміру, цупкі. Зерно червоне, крупне, Маса 1000 зерен 47,6-53,8г. Якість зерна: загальна хлібопекарська оцінка 5,0 балів, вміст сирої клейковини в зерні високий 28,6 -31,4%, сирого білка 14,6 – 14,9%.
Агротехнічні вимоги: сорт універсальний, придатний для вирощування на різних попередниках. Характеризується підвищеною пластичністю та витривалістю до несприятливих біотичних та абіотичних чинників. Для реалізації високого генетичного потенціалу врожайності сорт бажано розміщувати по кращих попередниках в оптимальні або дещо пізні строки сівби. Добре кущиться восени і має високу регенераційну здатність. Рекомендована норма висіву 4,5- 5,0 млн./га.