Україна може значно зменшити залежність від газу завдяки використанню енергорослин в енергетичних цілях.

30 березня 2021 р. за участі провідних науковців, експертів, представників Держенергоефективності проведено робочу нараду на дослідному полігоні Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України з питань технології вирощування високопродуктивних біоенергетичних культур для виробництва біопалива. 

Під час наради учасники обговорили перспективність цього напряму та ознайомилися із особливостями вирощування різних сортів енергетичних рослин у різних умовах.

«В Україні налічується близько 4 млн га малопродуктивних земель, які не придатні для сільськогосподарських культур. Проте такі землі можна успішно задіяти для вирощування енергетичних культур. Використавши весь потенціал, можна замістити в еквіваленті близько 20 млрд м3 газу у рік», - повідомив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.
Заступник Голови Держенергоефективності нагадав, що у 2020 р. Україна спожила 28,2 млрд м3 газу. Близько 40% від цієї кількості було імпортовано на суму 2 млрд доларів, які можна було б заощадити, замістивши газ біоенергетичними ресурсами.

Щоб сприяти розвитку сфери вирощування енергетичних  рослин та інвестування у такі проекти, Держенергоефективності спільно з Міненерго, Біоенергетичною асоціацією України та іншими стейкхолдерами підготовлено законодавчі зміни щодо сприяння розвитку напряму енергетичних рослин.

Розробленими законопроектами передбачено покращення умов для вирощування енергорослин, зокрема збільшення строку оренди земельних ділянок та зменшення розміру орендної плати.
Прийняття законопроектів сприятиме:

  •  ефективному використанню малородючих земель в енергетичному секторі та відновленню їхньої родючості;
  •  заміщенню імпорту газу;
  •  створенню нових робочих місць;
  •  збільшенню надходжень до бюджетів усіх рівнів;
  •  скороченню викидів парникових газів;
  •  покращенню економічного становища регіонів.

Учасники наради погодили ключові питання співпраці для подальшого розвитку сфери вирощування енергетичних рослин та поширення кращих практик використання біомаси.