Сезон переробки цукрових буряків урожаю 2017 року завершено
Згідно даних Державної служби статистики України у 2017/2018 МР в Україні в господарствах всіх категорій виробництво цукрових буряків із зібраної площі 311,3 тис. га становило 14491,42 тис. тонн (2016 р. - 14,01 млн. тонн), в тому числі сільськогосподарськими підприємствами вироблено 13837,05 тис. тонн та господарствами населення 654,37 тис. тонн. Середня урожайність цукрових буряків склала 465,5 ц/га (у 2016 р. – 482 ц/га).
Навіть враховуючи негативний вплив кліматичних умов, з якими зіштовхнулись аграрії в цьому сезоні, середня урожайність коренеплодів у загальному результаті становить 46,6 т/га, що перевищує середню за останні п’ять років на 5,7 %, але є меншою минулорічного показника.
В розрізі областей:
За даними асоціації «Укрцукор», Україна за підсумками 2017/2018 маркетингового року 46-ма заводами виробила 2,14 млн тонн цукру з буряків, що на 6,5 % більше, ніж у 2016/2017 МР – 2,01 млн т. Виробництво цукру 1-ої категорії займає 50 % в загальній структурі виробництва порівняно з минулорічними 30,6 % за рахунок планової модернізації цукрових заводів у 2017/2018 маркетинговому році.
Найбільший виробник цукру - Вінницька область — 445,6 тис. т цукру. Другу позицію зайняла Хмельницька — 290,2 тис. т. Замикає трійку лідерів Тернопільська область — 283,5 тис. т цукру.
В результаті негативного впливу погодних умов під час вегетації цукрових буряків в сезоні 2017/2018 МР маємо нижчі показники цукристості та виходу цукру. Отримано 8,03 тонн цукру з одного гектару (в 2016/2017 МР – 8,4 т/га). Середня цукристість коренеплодів склала 17,23 % (в 2016/2017 МР - 17,4 %).
Найкращою за показником виходу цукру з гектару стала Херсонська область – більше 12,0 т/га. Такого результату вдалося досягти за рахунок інтенсивного зрошення посівів. Літні дощі дали можливість аграріям Тернопільщини, Львівщини, Хмельниччини та Житомирщини отримати гарний результат на рівні 8,9 - 9,9 т/га цукру. Найменше пощастило з метеорологічними умовами господарствам Кіровоградської, Харківської, Сумської області, де в результаті вихід цукру складає 6,2 - 6,5 т/га.
З урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру у 2017/2018 маркетинговому періоді складає 2,4 млн. тонн. Внутрішнє споживання у поточному сезоні не перевищить 1,4 млн. тонн. За умови формування безпечних для стабільного функціонування вітчизняного ринку кінцевих залишків цукру (0,3 млн. тонн) експортні можливості оцінюються у 0,7 млн. тонн.
За даними Держстату рентабельність виробництва цукрових буряків в 2017 році в Україні склала 12,4% проти 24,3% в 2016 році. При цьому рентабельність виробництва цукрових буряків в фермерських господарствах за підсумками 2017 року склала 20,0%.
В 2018/2019 МР за попередніми прогнозами асоціації «Укрцукор» посівна площа цукрових буряків складе 296 тис. га.